Pilates en de overgang

Pilates en de overgang

01-09-2022

Wanneer een vrouw door de overgang gaat is het leven echt anders. Pijntje hier, pijntje daar en een rollercoaster aan emoties, die niet mals zijn. Totaal onderschatte uitdaging, die overgang, je snapt het alleen als je het meegemaakt hebt. Dus mannen, nee, je snapt ‘m echt niet.

Onderschatte overgangsklachten

Ik krijg regelmatig dames met "vage" klachten. Bijna alle uitdrukkingen kan je hierop gooien, bijvoorbeeld: "je hebt het op je heupen", "even je schouders eronder". Maar deze lichaamsdelen reageren op het feit dat je in de overgang kunt zijn. Gemiddeld is 51 jaar de leeftijd dat een vrouw de overgang bereikt. Maar een gemiddelde is toch echt best ruim genomen. Er zijn ook nog steeds huisartsen, die de overgang niet serieus nemen. Onze moeders hoorde je er immers ook niet over. Gelukkig is het nu bespreekbaar. Want je kunt je echt verschrikkelijk vervelend voelen. Het gaat niet alleen om opvliegers, die gaan vaak gepaard met een gevoel van misselijkheid of depressie. Dit gaat ook weer snel weg, maar toch, reuze onhandig.

Mijn ervaring als docent en als vrouw

Met mijn methode van Pilates, Yoga op basis van de Chinese Geneeswijze en een bak aan ervaring (57 jaar) zal ik jou het vertrouwen teruggeven in je lijf en je hoofd. Want vaak gaat je hoofd aan de haal, je mind is corrupt en je lichaam neemt een loopje met je. Dus een heupklacht kan bijvoorbeeld een verkorte heupbuiger zijn. De heupbuiger wordt ook wel de spier van de ziel genoemd. Deze maakt een kleine contractie (verkort) iedere keer als je schrikt, of denkt dat je iets vergeet. De heupbuiger zit vast aan je onderrug en loopt over je heup naar je lies. Dit kan een vervelend gevoel geven.
Misschien zijn onderrugklachten gerelateerd aan vermoeidheid en niet omdat je slappe buikspieren hebt.
Door mijn oefeningen, strekkingen, krijg je meer regie over je lijf. Jouw instant feedback is dat je met de juiste bewegingen rust in je hoofd en ontspanning in je lijf krijgt, of andersom.

Pilates zal de klachten niet zomaar weghalen, maar hoe je ermee omgaat kan echt helpen.
Wie wil nou niet weer de regie hebben over lijf en hoofd?