Pilates en blessures
Wekelijks bellen mensen mij op verwijzing van de sportarts. Ik werk nu al 15 jaar samen met het Alrijne Ziekenhuis, sportgeneeskunde. Zeer goeie gasten, deskundig, maar vooral oog op holistisch. Iets wat uitstekend bij mij past.
Medische klachten
Mijn ervaring is dat de cliënten doorgestuurd worden met een specifieke klacht, bijvoorbeeld knie of heup. Dit zijn de meest gangbare naast “onderrug”.
Afspraak met de sportarts is dat er allerlei testen zijn gedaan, er geen onderliggend lijden of noemenswaardige uitdagingen zijn, dus ik mag mijn gang gaan. Mijn Pilates skills zijn bewezen en werken. In feite wordt de cliënt even uit het medische circuit gehaald.
Het verschil tussen een reguliere Pilates les en mijn Pilates Principles methode
De sportartsen zullen, heel eerlijk, niet iedere Pilates les aanraden. Je wilt toch eerst weten waar deze instructeur is opgeleid en wat de ervaring is? Het werken met een lijf is een grote verantwoording en mag nimmer onderschat worden. Mijn methode gaat verder dan alleen Pilates oefeningen. Ik combineer mijn kennis van de Chinese Geneeswijze, d.m.v.
Do-In Yoga, met Pilates. Een klacht, zoals iedere klacht, heeft nooit één oorzaak. Het lichaam moet gezien worden als één geheel en zal je deze altijd holistisch moeten benaderen. Dus is er pijn in één heup zal ik ook altijd kijken naar de tegenoverstelde knie of schouder. Dat klinkt misschien gek, maar je zal direct voelen dat je door een klacht - of is de klacht zo ontstaan - niet goed symmetrisch beweegt.
Is Pilates beter dan fysiotherapie?
Natuurlijk niet! Eerst zegt "de dokter" dat je gezond bent, dan zorgt een Pilates instructeur ervoor dat je zo blijft. Echter, ik ga verder. Er valt altijd iets te winnen. De focus van een fysiotherapeut is vaak op de klacht. In mijn les of personal training is er tijd om verder te kijken. Zie het als een aanvulling, toegevoegde waarde. Mijn methode is erop gebaseerd om je de regie terug te geven over je lijf en je geest. Dat is wat je wilt, toch?
Kan ik met alle klachten Pilates blijven doen?
Natuurlijk!! Immers, als je doorgestuurd bent, heeft de arts dit allang gezien. Je wordt even uit het medische getild om je weer te laten bewegen. Je moet weer vertrouwen krijgen in je lijf. En als ik zie dat er toch iets niet klopt dan is de weg naar je arts weer snel ingeslagen. De lijnen blijven kort, is heb ook altijd rechtstreeks contact met de degenen die jou heeft doorgestuurd.